Аржентина избра либертарианския аутсайдер Хавиер Милей за свой нов президент в неделя, хвърляйки

...
Аржентина избра либертарианския аутсайдер Хавиер Милей за свой нов президент в неделя, хвърляйки
Коментари Харесай

Десният либертарианец Хавиер Милей печели президентските избори в Аржентина

Аржентина избра либертарианския аутсайдер Хавиер Милей за собствен нов президент в неделя, хвърляйки заровете на новобранец с радикални възгледи, с цел да поправи стопанската система, ударена от трицифрена инфлация, задаваща се криза и възходяща беднотия.

Официални резултати не са оповестени, само че неговият противник, перонисткият министър на стопанската система Серхио Маса, призна в тирада. Кандидатурата му беше възпрепятствана от най-тежката икономическа рецесия в страната от две десетилетия, до момента в който той беше отпред.

Майлей дава обещание икономическа шокова терапия. Неговите проекти включват затваряне на централната банка, занемаряване на песото и понижаване на разноските, евентуално мъчителни промени, които отекнаха измежду гласоподавателите, ядосани от икономическото неразположение, само че провокираха страхове от строги икономии в други.

„ Milei е новото нещо, той е малко на непознато и е малко ужасно, само че е време да обърнем нова страница “, сподели 31-годишният служащ в ресторант Кристиан, до момента в който гласуваше в неделя.

Но провокациите пред Милей са големи. Той ще би трябвало да се оправи с празната хазна на държавното управление и централната банка, скърцащата дългова стратегия от 44 милиарда $ към Международния валутен фонд, инфлацията, покрай 150%, и главозамайващия набор от финансови контроли.

С доста аржентинци, които не са изцяло уверени от и от двата претендента, някои характеризираха гласуването като избор на „ по-малкото зло “: боязън от мъчителното икономическо лекарство на Милей против гнева към Маса и неговата перонистка партия за икономическа рецесия, която остави Аржентина надълбоко в задължения и неспособна да се възползва от международните кредитни пазари.

Milei е изключително известен измежду младите, които са израснали, виждайки по какъв начин страната им се люшка от една рецесия в друга.

„ Нашето потомство упорства за президентството на Milei, с цел да спре страната ни да бъде парий “, сподели Агустина Листа, 22, студент в Буенос Айрес.

Победата на Милей раздрусва политическия пейзаж и икономическата пътна карта на Аржентина и може да повлияе на търговията със зърнени храни, литий и въглеводороди. Милей подлага на критика Китай и Бразилия, заявявайки, че няма да има работа с „ комунистите “ и поддържа по-силните връзки със Съединени американски щати.

Шокиращият напредък на 53-годишния икономист и някогашен ефирен специалист е историята на изборите, спиране на хегемонията на двете съществени политически сили отляво и отдясно – перонистите и главния закостенял блок „ Заедно за смяна “.

„ Изборите означават бездънен раздор в системата на политическо посланичество в Аржентина “, сподели Хулио Бурдман, шеф на консултантската Observatorio Electoral, преди гласуването.

Поддръжниците на Маса, 51, умел политически търговец на колела, се пробваха да апелират страховете на гласоподавателите по отношение на непостоянния темперамент на Милей и проекта за „ верижен трион “ за понижаване на размера на страната.

„ Политиките на Майлей ме плашат “, сподели 42-годишната учителка Сусана Мартинес в неделя, откакто гласоподава за Маса.

Милей също е твърдо срещу абортите, поддържа по-свободните закони за носене на оръжия и се обади на аржентинския папа Франциск социалистически " кучи наследник ". Той носеше моторен трион в знак на плануваните съкращения, само че го остави встрани през последните седмици, с цел да помогне за укрепването на умерения си имидж.

След гласуването на първия тур през октомври, Милей подписа разтревожен съюз с консерваторите, което усили поддръжката му. Но той е изправен пред мощно фрагментиран Конгрес, в който нито един блок няма болшинство, което значи, че ще би трябвало да получи поддръжка от други фракции, с цел да прокара законодателство. Коалицията на Милей също няма регионални шефове или кметове.

Това може да смекчи някои от по-радикалните му оферти. Дълготърпеливите гласоподаватели евентуално ще имат малко самообладание и опасността от обществени безредици в никакъв случай не е надалеч под повърхността.

Неговите поддръжници споделят, че единствено той може да изкорени политическото статукво и икономическото неразположение, които преследват втората по величина стопанска система в Южна Америка от години.

„ Milei е единственият жизнерадостен вид, с цел да не изпаднем в бедност “, сподели Сантяго Нерия, 34-годишен счетоводител.

(REUTERS)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР